sobota 19. října 2013

Den 4 - Kambodža a její chrámy


 Set v tuktuku nás vyzvedává před hotelem v 5 hodin ráno. Máme v plánu stihnout svítání nad Angkor Wattem. Všude je ještě tma, ale na silnici je živo.Tuktuky spěchají k chrámům...Povídá se, že východ slunce nad Angkor Wattem je jedinečný zážitek. Ptáme se Seta jak se vyspal, pro nás bylo spánku málo. Set se kření, že dobře, spal před hotelem v tuktuku, protože v pokoji, který si pronajímá je po kolena vody... sklopim oči při vzpomínce na "příliš krátkou noc na suché měkké hotelové  posteli".
 Kupujeme si celodenní lístek do areálu a Set nás odváží před brány Angkor Wattu. Jetště pořád je úplná tma. Domlouváme přesun k dalšímu chrámu za dvě hodiny. Set tvrdí, že turistům obvykle na Angkor Watt stačí hodina. My ale nejsme obvyklí turisté a chceme mít dost času dopodrobna si prohlídnout tu monstrózní nádheru.
Angkor Watt se nedá popsat. Musíte to vidět. Musíte to zažít na vlastní kůži.
Ať bych napsala cokoliv, bylo by to málo.
 Během dopoledne si prohlídneme všechny chrámy v okolí Siem Reapu. Jsou si velmi podobné, a přesto je každý uplně jiný a jedinečný. V jednom z nich si kambodžské děti hrají s obrovskými brouky. A žebrají po nás dolary. Dokonce se snaží nám brouky prodat.
 Po posledním chrámu v areálu se domlouváme se Setem na prohlídku růžového chrámu.
 Přesun k němu tuktukem nám zabere asi půl hodiny. Cestou nám dojde benzín, a tak se stavujeme u "benzínky" a dolíváme dva litry odměřené v lahvích. Projíždíme přes kambodžské vesničky.. dostane se nám jedinečný pohled na opravdovou Kambodžu. Siem Reap je přece jen  turismem ovlivněné město.
 Růžový chrám je malinkatý a roztomilý. Líbí se mi. Byl určený ženám. Zdá se mi spíš oranžový.
 Cestou zpět potkáváme mezi vesničkami místní děti vracející se ze školy ve školních uniformách. Některé jdou pěšky, jiné jedou na kolech mnohem větších nebo naopak menších než by potřebovaly. Dost často jsou bosé. Přesto jsou to vyvolené děti, které mohou chodit do školy.
Na holetu se osprchujeme a trochu prospíme. Vstávali jsme vážně brzo.
Se soumrakem vyrazíme do rušných ulic Siem Reapu na večeři a slenici místního piva.

Žádné komentáře:

Okomentovat