neděle 20. října 2013

Den 5 - Přesouváme se

Pátý den je nezajímavý, ale o to náročnější. Vstáváme s Siem Reap v Kambodže kolem sedmé hodiny ranní a usínat máme v plánu v Krabi na jihu Thajska. Zamíříme zpět přes hranice do Bangkoku, minivanem na hranice, přes hranici opět pěšky, pak nás kousek popovezou na korbě, vysadí na oběd a pak nás naloží do dalšího minivanu. Cestou přemýšlíme, jestli pojedeme do Krabi autobusem z Khao San, což by nám trvalo 12 hodin a nebo poletíme letadlem, což je sice dražší, ale zabere to mnohem méně času.
 Minivan nás vysazuje poblíž Khao San kolem páté odpoledne. Od rána jsme na cestě. Záda máme rozlámaná od sezení v minivanu. Bereme si taxika, dle průvodce z lonely planet ho prosíme o zapnutí taxametru (je to pak levnější) a odjíždíme na letiště. Poslední let do Krabi nám frnknul před nosem. Další letí až zítra ráno. Kupujeme si tedy u společnosti Thai letenky na Phuket a v rychlosti měníme své plány. Chtěli jsme přes Krabi na ostrov Ko Lanta. Ale vzhledem k situaci jedeme na Phuket odkud budeme pokračovat na Ko Phi Phi - nejznámější z ostrovů Thajska, kde se natáčel kultovní film Pláž s Leonardem DiCapriem... Původně jsme si chtěli na Phi Phi island udělat jen výlet z Ko Lanta. Nevadí, čím drív na Phi Phi, tím líp - na ten se těším nejvíc, t́řeba ještě stihneme DiCapria brouzdajícího se po břehu. :)
Do Phuketu přilítáme v noci. Musíme se dostat do Phuket City - kde hodláme přenocovat a první ranní lodí se přesunout na Phi Phi.
 Hledáme stanovište místního autobusu... otravují nás taxikáři a neustále nám cpou velmi předražený transport do města. Zjišťujeme, že poslední autobus do města nám dánvo ujel a další jede ráno. Máme dneska vážně štěstí.
 Na letišti spát nehodláme, a tak se snažíme smlouvat s řidiči.  Úplně bez šance. Na phuketském letišti jsou tři taxislužby. U všech musíte zaplatit předem a dostanete "lístek" na taxi, bez kterého vás žádný taxikář nepustí do vozu. Cesta stojí 2x tolik než zaplatíte za stejně dlouhou cestu v Bangkoku. Navíc zaplatíte sto bathů společnosti za zprostředkování. V Phuketu jsou Thajci pěkní vydřiduši. Ví, že jinak se do města  nedostaneme. Zaplatíme tedy nehoráznou čá́stku 650 bth a cestou do města si s řidičem domluvíme vysazení u cestovky, kde si domluvíme ubytování na dnešní noc a zároveň koupíme lístky na loď. Ubytko je pěkně hnusný. V koupelně bydlí za záchodovou mísou gekon. Což mi nijak nevadí, shledávám gekony roztomilými. Zato muj drahý má z gekona opravdu upřímnou "radost".
 Celou noc máme pocit, že nás v posteli něco žere a kouše... Vstáváme za svítání, stříkáme se repelentem od hlavy k patě proti moskytům a už sedíme v lobby hotelu a čekáme na auto od cestovky, které nás má odvézt do přístavu. Čekáme a čekáme a i přes nastříkání repelentemna nás útočí moskyti. Čtvrthodiny, dvacet minut... recepční tvrdí, že je to normální, že musíme vydržet. 10 min před odjezdem lodi donutíme recepční zavolat do cestovky. No, zapomněli na nás. Prý si máme počkat na další loď, nebo si zaplatit taxi. Rozčilujeme se, hádáme se, leč je nám to k ničemu. Bereme si taxi za dalších 200 bth a spěcháme do přístavu. Chceme za každou cenu vypadnout z Phuketu co nejdřív. Nastupujeme na loď, která v momentě odráží od břehu a míří s námi k azurovému pobřeží Phi Phi islandu.
Be Dreamer!
XOXO K.

1 komentář: